Bergwandelen kan uiteraard ruimer beschouwd worden dan zuivere bergsport. Toch neemt wandelen een belangrijke, zo niet de belangrijkste plaats in binnen de bergsport.

BPA richt zich voornamelijk op wandelen in de bergen of bergachtige gebieden en meer specifiek in het maken van meerdaagse tochten. Dit kan in volledige autonomie met de tent of via een netwerk van al of niet bewaakte berghutten of gîtes. Dit alles weliswaar zonder het betreden van gletsjers, rotsbeklimmingen en andere. Die zijn voorbehouden aan de discipline Hooggebergte.

Cursus Bergwandelen
De uitgebreide BPA opleiding tot zelfstandig bergwandelaar biedt de cursist een grondige theoretische fundering, aangevuld met praktijk (oriëntatie, EHBO), een weekend in de Ardennen en een stage in de Alpen.

Meer info over onze jaarlijkse cursus bergwandelen vind je achter volgende link: cursus bergwandelen.

Stages en begeleide tochten
BPA organiseert jaarlijks diverse stages en begeleide tochten in de bergen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op de desbetreffende pagina: Stages en begeleide tochten.

Bivaktochten en -workshops

Voor wie liever helemaal op eigen kracht en met eigen middelen de natuur intrekt, wordt in het voorjaar een theoretische workshop en een praktijkweekend georganiseerd. Deze zijn de ideale voorbereiding voor een begeleide bivaktocht in de zomer. De verdere data en info verschijnt weldra op de website.

Meerdaagse wandelactiviteiten

Naast een rijk gevulde agenda voor de zomer worden er tijdens het jaar nog andere wandelactiviteiten georganiseerd. Deze activiteiten worden opgenomen in de clubkalender. 

Wekelijkse begeleide wandelingen
Als voorbereiding op zowel maken van zomerse bergwandeltochten als hooggebergtetoeren organiseren we wekelijks wandelingen in eigen land. Deze wandelingen hebben steeds een "sportief" karakter en vragen dus ook een basisconditie. BPA biedt hier enkele variaties aan:

  • Algemene wandelingen: dagwandelingen, halve dagwandelingen, seniorenwandelingen
  • Trainingswandelingen: hier wordt iedere maand de afstand en/of aantal hoogtemeters van de wandelingen opgedreven om aldus een goede conditie op te bouwen.
  • Hoogtemeterwandelingen: periodiek posten we een hoogtemeterwandeling. Deze wandelingen zijn er om zelfstandig te ondernemen a.d.h.v. een tochtbeschrijving en gpx-bestand: hoogtemeterwandelingen

Onze wekelijkse wandelingen kan je raadplegen in onze activiteitenkalender.

Adventure Running
De bergen doorkruisen, dat is genieten van prachtige landschappen, ver weg van de bewoonde wereld, tot rust komen in de natuur. Maar om die prachtige plaatsen te bereiken, vragen we veel van ons lichaam. Er kunnen dan allerlei vervelende kwaaltjes de kop opsteken: pijnlijke knieën, last in de rug, instabiele enkels… Met de juiste voorbereiding kunnen we deze ongemakken perfect vermijden.

Wordt georganiseerd vanaf in het najaar (sept-okt) en het voorjaar (half april tot eind juni): alle info via Adventure running.

Conditietraining
Een goede basisconditie is een minimale vereiste om in de bergen op een aangename manier aan sport te kunnen doen. BPA organiseert hiervoor elke woensdagavond een conditietraining. Tijdens dit uur wordt er gefocust gelegd op flexibiliteit, uithouding, evenwicht en spieropbouw. Aan de hand van intervaltraining, functionele en spierversterkende oefeningen (o.a. met gewichten en minibands) en stretching trachten we zoveel mogelijk uit dit uur te halen. Iedereen is welkom, het niveau is niet van belang.

De informatie over onze conditietrainingen kan je vinden onder volgende link: conditietrainingen.

Workshop Oriëntatie
Niet zo zeker meer van je oriëntatietechnieken? Of wil je je navigatieskills op ongebaand terrein en bij slecht zicht beter onder de knie krijgen? De workshop Oriëntatie is een intensieve praktische training die je niveau in kaart en kompas verhoogt. Alle informatie verschijnt weldra op de website: datum te bepalen.

Alle activiteiten in verband met (berg)wandelen binnen BPA kan je hieronder in de agenda vinden.