Ver weg van de gebaande pistes naar ongenaakbare witte toppen reiken en in maagdelijke witte poedersneeuw afdalen. Het één zijn met de natuur, optimale winterbeleving, ... Het winters gebergte is steeds opnieuw een gericht doel voor iedere ijsklimmer, toeskiër/-boarder, freerider, sneeuwschoenwandelaar, ...

OPLEIDINGEN

BPA betreedt deze wonderlijke winterwereld 2 à 3 weken per jaar waarbij we opleidingen voor zowel de beginnende als de gevorderde toerskiër organiseren. 

- basisstage: nog te bevestigen 

- basis-ervaringsstage: nog te bevestigen

Indien mogelijk en bij de juiste weersomstandigheden worden er winterse wandelingen georganiseerd. Hou hiervoor de wandelkalender in de gaten.

Toerski
Toerskiën is dé mogelijkheid om ook in de winter volop van de bergen te genieten. Met aangepaste schoenen en bindingen stapt u met stijgvellen onder de ski's naar boven. Daarna volgt een afdaling door zalig poeder of boterzachte firn. In niet ideale omstandigheden wordt u soms geconfronteerd met minder comfortabele sneeuw. De ware bergliefhebber laat zich hierdoor niet afschrikken . Hij/zij schudt na een val met de glimlach de sneeuw van zich/haar af... Deelnemers - met de juiste spirit die éénmaal van het toerskiën geproefd hebben, zijn 'verkocht' voor het leven!

Bij het toerskiën onderscheiden we 3 disciplines:

  • Klassieke toerskiën
    Bij klassiek toerskiën is het gebruik van klimtechnisch materiaal niet nodig. Vele typische wandelbergen kan u in de winter beklimmen...én de afdaling is zoveel aangenamer dan in de zomer.
  • Skihoogtoeren of ski-alpinisme
    Bij het ski-alpinisme komen gletsjers en pittige klimpassages aan bod. Het is de meest allround discipline uit de bergsport.
  • "Freeriden" of "Variantenfahren"
    Bij het freeriden tenslotte gaat u vanuit een skigebied/-lift op zoek naar interessante off-piste afdalingen. Af en toe worden voor een half uurtje de vellen bevestigd of komt wat klauterwerk om de hoek kijken. Zo kan u net dat couloirtje of die Rinne bereiken waarlangs u naar beneden suist.

Bij alle drie de disciplines zijn een prima conditie, dito skiniveau, grondige kennis van tochtplanning - ook van de afdaling - maar vooral kennis en inschatten van lawinegevaar enorm belangrijk. Tijdens onze stages trachten wij u dit bij te brengen in een goede mix van opleiding, begeleiding en tochtplezier.

Sneeuwschoenwandelen

Genieten van de stilte van een desolaat winterlandschap, de sneeuw voelen kraken onder je sneeuwraketten en 's avonds in groep de geneugten van het leven vieren. Jaarlijks organiseert BPA 1 of meer sneeuwschoentochten onder begeleiding van een ervaren en gediplomeerde begeleider.

In januari 2024 trekken we naar de Jura: Sneeuwschoenwandelen Jura