Binnen de bergsport kan klimmen opgesplitst worden in een aantal disciplines: sportklimmen, (alpien) rotsklimmen, boulderen en drytoolen (ijsklimmen zonder ijs).

Sportklimmen
Sportklimmen (of muurklimmen/indoorklimmen) wordt beoefend op een opgebouwde muur. Hierin zijn drie disciplines te onderscheiden:

 • Lead of lengteklimmen (KVB 1 & KVB 2): je klimt zo hoog mogelijk, gezekerd door een touw
 • Boulder: je klimt een korte route (4 à 5 meter) met enkele dikke matten als beveiliging
 • Speed: je klimt een gestandaardiseerde route in een zo kort mogelijke tijd

 

Rotsklimmen
Rotsklimmen is de meest voorkomende vorm van klimmen en bestaat uit het beklimmen van goed geëquipeerde rotsen. Er zijn de nodige haken en/of plaquettes aangebracht om met behulp van o.a. touw, gordel en musketons op een veilige manier de rots te beklimmen. Na een evaluatiemoment is het mogelijk om het KVB 3 te ontvangen.

Alpien rotsklimmen
Alpien rotsklimmen is een avontuurlijke vorm van het rotsklimmen. Hier worden beklimmingen gedaan van rotsen waar weinig of geen voorzieningen zijn. De tussenzekeringen en standplaatsen moeten zelf aangebracht worden door gebruik te maken van klemblokken, camelots en friends. Dit vraagt een uitgebreidere kennis en vaardigheid dan het sportklimmen.

 

OPLEIDINGEN

BPA biedt verschillende klimopleidingen aan. De opleidingen kunnen in twee groepen onderverdeeld worden: opleidingen tot zelfstandig klimmer en klimstages. De opleidingen tot zelfstandig klimmer volgen het principe van de klimvaardigheidsbewijzenEen klimvaardigheidsbewijs, kortweg KVB, is het bewijs dat je een van de stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer succesvol hebt afgewerkt. Deze opleiding bestaat uit vier, opeenvolgende onderdelen:

 1. Sportklimmen
  1. KVB 1 indoor toprope, meer informatie te vinden onder KVB 1
  2. KVB 2 indoor voorklimmen, meer informatie te vinden onder KVB 2
  3. KVB 3 outdoor voorklimmen, meer informatie te vinden onder KVB 3
 2. Alpien rotsklimmen
  1. KVB 4 adventure klimmen, meer informatie te vinden onder KVB 4

 

Daarnaast wordt er een klimstage aangeboden: alpiene klimstage multi-pitch in de Wilder Kaiser. Meer informatie en inschrijvingsmogelijkheden zijn te vinden via de agenda en de nieuwsberichten.

 

ACTIVITEITEN

Open klimdagen
Iedereen die zelfstandig mag klimmen kan deelnemen aan de Open klimdagen. Alle informatie hierover is te vinden onder volgende link: open klimdagen.

Klimtreffen
Jaarlijks wordt een klimtreffen georganiseerd dat voor iedereen van elk niveau toegankelijk is. Er wordt ook rekening gehouden met liefhebbers van andere sporten zoals wandelen, MTB, ... Klimtreffen tijdens de Paasvakantie, jaarlijkse traditie in Orpierre, datum 2024 volgt.

Via ferrata
Via Ferrata of Klettersteig is een tak in de bergsport die steeds meer aan populariteit wint. Dankzij de enorme diversiteit, gaande van routes met een sportklimkarakter over oude alpine-steigen tot nieuwe moderne hoogteparcours met duizelingwekkende brugconstructies, allen met diverse moeilijkheidsgraden, is deze sport toegankelijk geworden voor iedereen. Men heeft ondertussen de commerciële voordelen hiervan ontdekt en tegenwoordig wordt hiervoor dan ook in bijna elk zichzelf respecterend bergdorp uitvoerig reclame gemaakt in de lokale toeristenfolders. Zowel de echte alpinist, de toevallige wandelaar of de avontuurlijke buitensporter vindt er zijn gading. Maar hier schuilt echter het gevaar: uit dergelijke grote diversiteit moet de beoefenaar een geschikte route kiezen, aangepast aan diens kennis en kunnen. De doelstelling is dan ook plezierbeleving, zonder zichzelf en/of anderen in gevaar te brengen.

BPA organiseert regelmatig weekends en stages en workshops in binnen- en buitenland waar je leert op een correcte manier een via ferrata tot een goed en veilig einde te brengen. BPA biedt een opleiding aan bestaande uit 2 weekends.

Open clubacitiviteit - open Via ferratadag:

Jaarlijks eind mei: initiatie via ferrata onder deskundige begeleiding. Hou de kalender in de gaten. Datum 2024 volgt. 

Via ferrataweekend:

Beginnersweekend in juni 2023 Start to via ferrata juni (I)

Voor het weekend gevorderden in oktober, zie Via ferrata gevorderden weekend les grandes Malades

Via ferratastage:

In de zomer van 2023 wordt een via ferrata ervaringsstage ingericht. Doel is om samen met ervaren begeleiders leuke sport via ferrata's in de Alpen te beklimmen. Verdere informatie hier: Via ferrataweek les Ecrins.