Wil je graag de bergen intrekken met je gezin of met je vrienden? Kom je graag op plaatsen met een magnifiek uitzicht waar de gewone (auto)toerist niet kan komen? Ben je op tocht misschien al eens overvallen door een plotse weersomslag zonder dat je wist wat te doen? Of ben je tijdens een wandeling al eens op de verkeerde bergtop terechtgekomen omdat je gewoon het pad aan het volgen was?
Kom dan de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar volgen! In deze cursus leer je o.a. met welk materiaal je veilig en comfortabel de bergen kan in trekken en leer je kaart, kompas en gps gebruiken om je te oriënteren. Ook aan de voorbereiding en de planning van tochten en aan de omgeving waarin je wandelt wordt aandacht besteed.
Na het voltooien van de cursus heb je alle bagage op zak om zelfstandig de bergen in te trekken voor een- of meerdaagse bergwandelingen.
Aansluitend op de cursus kan je deelnemen aan een praktijkstage in de Alpen of Pyreneeën. Dit aanbod verschijnt in het najaar op de website.
Onderwerpen die aan bod komen in de cursus:
- Fysieke voorbereiding en staptechnieken
- Gevaren in de bergen
- Voeding
- Materiaal en uitrusting
- Weerkunde
- Eerste Hulp bij Bergsportongevallen
- Bergomgeving: geologie, fauna en flora
- Oriëntatietechnieken: kaart en kompas, gps
- Tochtvoorbereiding en –planning (inclusief digitale tools)
- Workshop: hiking en bivakkeren
Praktisch:
- De lessenreeks start zondag 19 januari 2025. We maken een wandeling waarbij we kennis met elkaar kunnen maken. Onderweg maken we tijd voor het eerste cursusonderdeel: fysieke voorbereiding voor je bergtocht. Vertrek en aankomst: Dieseghemhof, Osylei 43 te Mortsel (makkelijk te bereiken met openbaar vervoer of per fiets; gratis parking), van 9u tot 12u30.
- De theoretische lessen lopen van 23 januari tot 3 april 2025 (geen les tijdens de schoolvakanties). Er zijn 10 lesavonden, telkens op donderdag van 19u30 tot 22u15. De lessen gaan door in Dieseghemhof, Osylei 43 te Mortsel. Tijdens de lessen worden theorie en praktijk gecombineerd waar mogelijk.
- Oriëntatiedag in het Meerdaalwoud (Sint-Joris-Weert) op zondag 23 februari 2025: theoretische uitleg over het gebruik van kaart en kompas, oefenen van kaartlezen en gebruik van kompas.
- Praktijkweekend in Bohan van zaterdag 26 april tot zondag 27 april 2025: oriëntatietechnieken, staptechnieken, gps, EHBO-praktijksimulatie.
Prijs:
- Lid BPA: EUR 205,00
- Lid andere KBF-club: EUR 240,00
De deelnameprijs omvat: begeleiding, syllabus, planzeiger, 1 originele stafkaart, 1 overnachting in halfpension in vakantiecentrum De Knapzak (Bohan) tijdens het praktijkweekend, aandenken.
Deelnamevoorwaarden: om deel te nemen moet je lid zijn van BPA of van een andere KBF-club. Als je nog geen lid bent, kan je dit eenvoudig zelf doen via de website van Klim- en Bergsportfederatie. Een lidmaatschap afgesloten in het najaar van 2024 geldt tot eind 2025. Meer info omtrent lidmaatschap. *
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier op de website vanaf 01/06/2024.
Meer info: bergwandelcursus@bpa.be
* Wens je deel te nemen aan een buitenlandse stage met BPA, dan is een KBF-lidmaatschap verplicht. Niettegenstaande is voor het volgen van de cursus een BPA-light lidmaatschap in principe voldoende. Maak dus vooraf een doordachte keuze, want een upgrade van BPA-light naar KBF-lidmaatschap is niet mogelijk.