Via Ferrata of Klettersteig is een tak in de bergsport die steeds meer aan populariteit wint. Letterlijk betekent het, ijzeren weg. Je volgt inderdaad een vast verankerde kabel aan de rots. Smalend wordt het wel eens klimmen voor dummy’s genoemd. Dat klopt slechts gedeeltelijk. Zeker als je zelfstandige "op pad" wil gaan, heb je kennis nodig van touw- en zekertechnieken.

Zowel in België als in de Alpenlanden vind je een brede diversiteit aan via ferrata's, gaande van routes met een sportklimkarakter over oude alpine-steigen tot nieuwe moderne hoogteparcours met duizelingwekkende brugconstructies. Elk via ferrata krijgt daarom een quotering, die iets meer vertelt over de moeilijkheidsgraad. Elke alpinist, wandelaar of avontuurlijke buitensporter vindt dus zijn gading. Hier schuilt echter het gevaar: uit dergelijke grote diversiteit moet de beoefenaar een geschikte route kiezen, aangepast aan diens kennis en kunnen. De doelstelling is dan ook plezierbeleving, zonder zichzelf en/of anderen in gevaar te brengen.

Wil je meer achtergrondinformatie bij dit thema? Lees dan het document "Inleiding in via ferrata" van coördinator via ferrata Steven Horemans.

BPA organiseert regelmatig weekends en stages en workshops in binnen- en buitenland, waar je leert op een veilige manier via ferrata's te bedwingen.

 

Start-to-via ferrata weekend

Tijdens dit weekend leer je de basis van via ferrata. We voorzien een theoretische uiteenzetting over materiaal, risicomanagement, tochtvoorbereiding en quotering. Daarnaast oefenen we op een via ferrata de correcte beveiligingsmethode en wijze van vorderen. Steeds onder deskundige begeleiding van gediplomeerde instructeurs. Meer info via deze link: start-to-via ferrata

Gevorderden weekend

We breiden de kennis uit de start-to-via ferrata module verder uit en zoeken de eigen grenzen. Daarvoor zoeken we de 2 moeilijkste via ferrata's van België op: Grands Malades en Landelies. We ontdekken de touw- en beveiligingstechniek bij een tyrolienne en rappel. Meer info via deze link: via ferrata gevorderden

Touwtechnieken voor via ferrata

Van zodra je moeilijkere via ferrata's wil beklimmen, heb je nood aan kennis van touwtechnieken. Wat als tijdens in een sectie van een via ferrata plots een kabel ontbreekt? Wat als iemand een moeilijke passage niet door geraakt? Wat met het beveiligen van kinderen? Wat met iemand die naar beneden gelaten wil worden? We oefenen deze scenario's grondig in tijdens een specifiek weekend rond touwtechnieken. Meer info verschijnt binnenkort.