Wie de wandelmicrobe te pakken heeft, vindt het al snel moeilijk om de bergschoenen na de zomer op stal te zetten. En waarom zou je? Ook in de winter kan je op stap gaan, in de sneeuw. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? En ga je dan geen kou lijden?

BPA organiseert samen met 4 andere bergsportclubs (Alpigo, BAC Antwerpen, Vlaamse Bergsport Waasland & Hiking Advisor) de 3de editie van een cursus voor sneeuwschoenwandelaars die je helemaal klaarstomen om er zelfstandig op uit te trekken!

De opleiding bestaat uit twee opleidingsweekends & een stage. Hier leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein. Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.


Deelnamevoorwaarden:

  • Ervaring in het bergwandelen in zomerse omstandigheden, eventueel aangevuld met een eerste kennismaking met sneeuwschoenwandelen.
  • Goede fysieke conditie
  • Goede kennis van kaart, kompas en GPS
  • Lid van Klim- en Bergsportfederatie

Programma

Deelname aan de twee opleidingsweekends is verplicht, gezien er telkens wordt verder gebouwd. De opleiding gaat op de volgende data door:

  • 7-8 november: Jeugdherberg van Oostduinkerke: Tijdens dit eerste weekend leiden we je in het ontstaan van lawines in en leren we je omgaan met lawineslachtofferzoekapparaten, ook wel lawinebieps genaamd, waarmee je snel een slachtoffer in een lawine kan detecteren. Ook winter-EHBO komt aan bod, en het benodigde materiaal als je sneeuwschoentochten wilt ondernemen. Ook winterbivakkeren & koken in de sneeuw komen aan bod.
  • 19-20 december: Chaveehut in Maillen: We bouwen verder op de opgedane kennis van het eerste weekend, en geven je uitleg over de concrete voorbereiding van winterse tochten. Ook kaart & kompas en GPS-gebruik worden op het terrein geoefend. Enkele uren avondoriëntatie (individueel of in een klein groepje) leren je omgaan met de moeilijkere condities (beperkte zichtbaarheid door white-out) die zich in de winter kan voordoen.
  • Optioneel 16 december: Webinar GPS & Basecamp: Wie nog geen ervaring heeft met GPS en het programma Basecamp, wordt in deze webinar geïntroduceerd. Deze tools zijn namelijk onmisbaar bij winterse tochten.

Deelnameprijs: Maximum 18 deelnemers krijgen toegang tot de opleiding. Voor de lessenreeks is de deelnameprijs 130 euro. Hierin zitten de organisatie, cursusmateriaal én 2 overnachtingen in half pension tijdens de opleidingsweekends inbegrepen.

Inschrijven: Inschrijvingen verlopen voor alle clubs gecentraliseerd via de website van Hiking Advisor.