Volg ons ook via onze FB-pagina

BPA partners

klik op het logo voor de link naar onze partners hun website

     

       

Links

 

   

Rotsklimmen

Waar rotsklimmen een discipline is binnen de bergsport kan rotsklimmen nog eens opgesplitst worden in een aantal disciplines. Sportklimmen, alpien rotsklimmen, boulderen en drytoolen.

Sportklimmen

is de meest voorkomende vorm en bestaat uit het beklimmen van goed geëquipeerde rotsen. In de rotsen zijn de nodige haken en/of plaquetten aangebracht om met behulp van o.a. touw, gordel en musketons op een veilige manier de rots te beklimmen.

Alpien rotsklimmen

is een avontuurlijkere vorm van het rotsklimmen. Hier worden beklimmingen gedaan van rotsen waar weinig of geen voorzieningen zijn. De tussenzekeringen en standplaatsen moeten zelf aangebracht worden door gebruik te maken van klemblokken, camelots en friends. Dit vraagt een uitgebreidere kennis en vaardigheid dan het sportklimmen.

Boulderen

bestaat erin om korte routes op rotsblokken van een 3 à 4 meter hoogte te beklimmen. Door de beperkte hoogte is het niet noodzakelijk om klimtouwen, gordels en musketons te gebruiken. Een crashpad kan volstaan om de val van een klimmer op te vangen. Omdat het korte routes zijn, laag bij de grond is boulderen uitermate geschikt om eens een moeilijkere route te proberen en samen met wat vrienden de route te ontcijferen en je grens verleggen.

Drytoolen

is eigenlijk een variant van het ijsklimmen. Daar waar ijsbijlen en stijgijzers bedoeld zijn om in ijs te gebruiken bestaat de mogelijkheid om deze hulpmiddelen ook te gebruiken op de rotsen. Drytoolen is een noodzakelijk kwaad om bij het ijsklimmen passages met weinig of geen ijs te overbruggen en ondertussen uitgegroeid tot een aparte discipline op de rots.

Kalender
  December 2019  
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

© 2019 BPA, website powered by Twizzit.com